Zaterdag (Eerste Weekend)

Door: wielwijshoff

Blijf op de hoogte en volg Wiel

03 Juli 2010 | Nieuw Caledonië, Koné

3:00uur Vannacht toch opgebleven om het Nedelands elftal te kijken. Ik schakelde net in op het moment dat de tegengoal viel. Lekkere binnenkomer. Toch maar besloten om te blijven kijken en wat schetst mijn verbazing, 2-1 gewonnen van Brazilië. TOP prestatie, uiteindelijk telt het resultaat!!!.
Ga nu proberen te slapen en lekker uitslapen morgen!!.

8:40uut Getik op de deur??. Ik schrik wakker en roep Ün moment sil vu plé". Kleed me snel aan, zal de persoon buiten maar niet in adams kostuum tegenmoet treden (hahaha). Staat de schoonmaakster aan de deur. Ze probeert me iets te vragen maar ik sta met mn mond vol tanden. Met handen en voeten staan we te communiceren en uiteindelijk loopt ze naar een aantal waszakken. Ze vraagt dus aan mij of ik nog kleren heb die moeten worden gewassen??. Hahaha, ik zei nee. Dan begint ze nogmaals in rap frans een aantal vragen te stellen warvan ik niet weet wat ze bedoelt. Uiteindelijk begrijp ik dat ze vraagt of mn bed nog moet worden opgemaakt. Ik zeg in mijn stomme kop ja, en ze gaat rustig aan de gang !!!!. tsja leer voor de volgende keer.Ben nu toch aangekleed dan ga ik meer even ontbijten!!.

10:00uur Kwam nog wat info over Nieuw Caledonie tegen voor de liefhebbers:
Korte Geschiedenis;

Vanaf Sidney dus, vlucht van ruim 2,5 uur naar Noumea, hoofdstad van Nw Caledonië. Of Nouvelle Caledoni zoals de Fransen zeggen. Het eiland is ontdekt door Cook (hoe kan het ook anders) het deed hem denken aan de Schotse hooglanden, welke door de Romeinen al Caledonia waren genoemd. Dat was in 1774. Verder heeft ie er niet veel mee gedaan. Op dat moment. De Fransen stuurden op bevel van Louis XVI, die nicht in Versailles, in 1793 een vloot naar de eilanden om te kijken wat er te halen viel. Noemde de hoofdstad Port-de-France (maar de post bleef maar binnenkomen op Fort-de-Frans in Martinique in de Cariben dus hebben ze de naam maar weer gewijzigd naar Noumea) en hebben dit eiland van 500 bij 70 km gekolonialiseerd. De Engelsen kwamen met missionarissen, protestanten, maar ook de Fransen stuurden afgevaardigden, Katholieke. De Engelsen introduceerden cricket om wat terrein te winnen maar uiteindelijk wonnen de Fransen en was in 1853 was het hele gebied, alle eilanden in handen van de Fransen (Napoleon III heeft dat erdoor gedrukt) en was het officieel Frans grondgebied. Dat is het nog. Het is een A-lokatie natuurlijk, lekker dicht bij Azië, Japan vooral, om militair gezien de boel een beetje in de smiezen te houden. Ook de westkust van Amerika ligt op een steenworp (ongeveer) dus prima plekkie, dacht Napoleon. Het weer is er ook best aangenaam natuurlijk. de Engelsen deden nix tegen deze Franse overname, tot grote ergernis van Australië. De Fransen stuurden er hun gevangen heen (gôh) om de zaak een beetje op te bouwen en wegen aan te leggen enzo. Veel van de huidige bewoners zijn (wederom) afstammelingen van grote schurken maar ook van iemand als Henri de Rochfort, een kritisch eindredacteur van een krant en parlementslid. Velen zijn gebleven en hebben handel gedreven na hun gevangenisstraf in vooral Walvissen, de olie daaruit en in sandelwood met de Chinezen. Dit hout kennen we uit de lijkverbrandingen in Vanassi in India. Hiervan zijn dus ook maar weinig bomen meer over.

De originele bewoners van Nw Caledonië, de Kanaks vinden dit allemaal niet erg oké natuurlijk. Maar ze hebben ook goed geprofiteerd van de verkoop van land aan de Fransen en Engelsen. Nu is het zo dat ze eigen bestuur (parlement) hebben en zelf mogen bepalen wat er gebeurd en krijgen geld uit Frankrijk. Net als onze Caribische vrienden. Toch is de situatie niet helemaal fris als ik het zo'n beetje van afstand bekijk. Volgens mij hebben de originele bewoners een piepklein beetje een hekel aan die Fransen en willen van ze af. Kan mij daar niets bij voorstellen. Maar ze kunnen het land niet besturen volgens de maatstaven die wij kennen. (ook eerder gehoord).

16:40uur Net een uurtje met Carla aan de telefoon gezeten om dingen door te spreken. Maatvoeringen besproken en het soort laminaat dat ze op de vloer wil in de woonkamer http://www.kwantum.nl/images/Catalog/22/0372753_22.jpg en tegels in de keuken aan de wand http://www.tegelloods.nl/product_details/152.html Ze gaat vandaag met Werner en Monique neer de Kersen Houten Keuken kijken in Maashees. Daarna in Urmaond de Kersenhouten tafel bekijken. Dit om niet te veel kleur verschil te krijgen. Ze stapt op om 7:50uur op de trein en is dan om 10:27uur in Sittard. en dat voor een dagretour bij blokker voor 29 euri!!.
Onder het praten kijk ik even naar buiten en heb meteen even het uitzicht vastgelegd!.

• 03 Juli 2010 - 20:49

Monique:

Goeie keuze geweest Wiel die keuken!,Toppie! maar de tafel daarentegen was van geverfd spaanplaat. Helaas geen echt kersenhout en jammer genoeg vol met krassen.
    Hoop dat je een leuk weekend hebt.

Groetjes vanoet Zitterdj!